followers

Friday, December 31, 2010

prince charmont

















haha..pelik tak? arini aku ade english day..kene buat musical drama..kumpulan aku kumpulan echanted buat tajuk drama THE GIFT OF OBEDIENT berkisar tentang Ella of Frell dapat gift 'patuh kepada arahan' dari fairy godmother..sampailah dy meningkat dewasa dan bertemu dgn Prince Charmont a.k.a aku la tuh..haha..bercintan cintun segala bagai dan King Edward iaitu pakcik kpd prince menyuruh Ella membunuh Charmont.tetapi akhirnya Ella terlepas dari gift dengan mempercayai dirinya sendiri lebih hebat dari mana mana kuasa.. haha..lakonan kitorg yang sentiasa salah skrip, kelam kabut sebab berlatih last minit, main main akhirnya membuahkan hasil apabila kami dinobatkan sebagai pemenang..yeay! ahhaha..hamper besar gile! seronok nyer..tak sangka leh menang sebab kumpulan lain pon hebathebat belaka.. tapi apa yang penting? kerjasama..haha..

Thursday, December 30, 2010

yeay!

malaysia memang hebat,, dengan barisan pemain yang trbaek..kite memang layak menang..hehe congrats fahmi n de geng..hehehe..sumpah memang hebat giler doe dyorg..tabik spring kt dyorg..

Wednesday, December 29, 2010

cik dotdot kembali ke sekolah kg.blog!

haha..im finally arrived at muar.hepi sgt sebab dapat online balik n dapat berblog balik, dapat berblogwalking balik macam bese.syukur alhamdulillah.hehe. tapi sekarang tak dapat nak tulis panjangpanjang sebab badan tak berapa nak sehat,hidung selsema,takleh telan air liur,badan feel pon laen,bersin pon da dkt seratus kali da hari ni..entahla mungkin sebab malam tadi tido kat hostel da ade air cond.hahaha.badan org kampung mane biasa tido aircond.haha..walau ape pon nak bagitaw malam ni macam takleh tengok bola je.haish.masalah la camni.yela nak jugak tgk bf tersayang khairul fahmi che mat beraksi malam ni. mampos la kalau awek die taw aku ngaku balak die balak aku jua..haha..sorry yer..terpasan jap..sebab aku suke tgk die sambut bola pastuh baring lamelame..haha.. the problem is kat hostel baru ni,kitorg baru bwk pindah segala mala benda termasuk tb.so xdpt la tgk sbb takde mnde alah yang control siaran tuh.ape tah name die..aduh.nak tgk bola final..please!!! go harimau malaya! kita boleh! biarkan harimau makan garuda malam ni..amin..walaupon aku tak dapat tgk,tapi malaysia kene buat yang terbaek untuk final ni. agregat 3-0 memang cukup baik dah tapi still kene tingkatkan lagi malam ni..chaiyok! go fahmi! opps tersilap.go malaysia!


sorry ye pinjam gambar jap.:)

team harimau malaya mesti boleh!



Sunday, December 19, 2010

rendu tak?

hai.salam.da lame gilergiler tak update.rendu sangat dah kt korang semua.tapi nak buat camne.ade berbagai halangan yang menimpa.huhu.im sorry.hehe.kat rumah aku tak dapat nak online.almaklumla bapak kesayanganku potong line telefon dan secara tidak langsung intenet pon telah dipotong.adui.maka sengsaralah hidupku kini..haha..sekarang tercari cari pulak streamyx la p1wimax lah ape kemende lah. padan muke abah.haha. nak taw aku online kt mne ni? haha. kat felda rentam kot name tempat ni.ade karnival jom ke felda. tataw lak anjuran sape? aku join mak aku jadi agent etiqa bukak booth kat sini.tolong tgk jela..hahaha..tak mungkin aku nk pegi cari orang masuk etiqa ni.hui.tak kuasa.haha.bosan la.tak ramai pon orang.artis? ade jugak la sikit.yang ta femes je yang ade.haha. k la. mase yang ta berapa nak ade.plus orang laen pelik je aku online kat cni.rase malu pulak.haha.ni mungkin ni last entry aku untuk bulan ni sebab broadband aku tak berguna langsung sebab kat umah aku tak line 3g.hampeh.berapa banyak sebab daa.. k la.jumpe lagi rakan bloggers! sorry tak dapat nak blogwalking korang.nanti bile da balik kolej akan banyak semule entry dari aku.hehe..tunggu.!!. rendu aku tak? haha..:)

Tuesday, November 30, 2010

mengapa hawa..

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.


Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.


Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.


Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang ,,,,,,,

p/s:copyright from fesbuk:)

yeay award lagi..

haha..ni award ketiga sepanjang berblogging..hepi gak rase..hehe..
nak nak dapat pulak dari membe blog 
yang tak penah jumpe or cakap pon.. 
just kenal lam blog jer.
hebat kan blog ni? 
dapat tambah kawan..hehe.. 
tengs ye enche lipas sebab bg aku award y ko buat ni..
really appreciate it:)

ni la award die..chantek tak? 


haha..chantek kan? 
mamat ni memang suke bab edit edit ni..
betul tak lipas? haha...
oke. 
macam bese kene jawab la macam macam soalan..
ni dy soalan nyer.. 
taaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaa!

 
apa yang anda tahu tentang diri pemberi award?
tak taw sangat pon..baru kenal lam blog..hehe..taw sal beliau pon melalui entry beliau..haha

anda rasa award ni di berikan pada anda disebabkan?
mungkin sebab aku selalu kacau beliau..kahkahkah

pada anda, blog yg macam mana anda suka?
suke blog y menarek.best.cantek.kelakar.feymes.

nickname yang anda berikan pada pemberi award ini?
lipas la.aku kenal die ats name lipas..hehe

nyatakan bloggers yang anda like?(xde had)
semua.

Monday, November 29, 2010

pakcik! sorry:)

peristiwa kelakar di wad hari ni.

membe:pakcik nape xmakan lagi ni?
pakcik:allahuakhbar.
membe:pakcik? pakcik?xnak dah ke makanan ni?
pakcik:alhamdulillahirabbil'alamin....(kuat sikit suara beliau)
membe:ya allah.tengah semayang la.haha
 
ruparupanya pakcik tuh tengah sembahyang.haha.
buat malu jer.
nsb baek tak g cek dy.
kalau tak batal air semayang.haha
yela..mane taknyer..dy tengah baring tangan atas perut macam tido jer.
mulut lak terkumat kamit macam cakap sengsorang.
adoi.salah ler.haha

kepada pakcik hassan bin sulaiman: 
kami mintak maaf ganggu pakcik.
sumpah kami tak taw..hehe:)
sorry yer..
sok jumpe lagi..haha

Sunday, November 28, 2010

barang tak guna

Chot dan bini dia dah kawen lebih 10 tahun.Satu hari time bini Chot balik dari menjenguk maknya, dia nampak Chot tgh "bedroom lambada" dgn pompuan muda dlm bilik. Dgn marah, bini Chot menghempas pintu dan berlari tinggalkan rumah. Chot mengejarnya sambil berkata, "Dengar dulu penjelasan abg. Paling tak pon sblm awak pegi, awak kena tahu punca kejadian ni."

Agak kebingungan, bini Chot menghentikan langkah. "Tadi waktu balik pejabat, abg nampak pompuan muda ini kat tepi jln, dgn pakaian compang camping dan basah sbb hujan. Kesian nyer pasal, abg bawak dia ke rumah. Dia lapar, jadi abg bg makanan yg awak simpan di stor, yg awak tak nak lagi. "

"Pas tu, abg bg pakaian awak yg dah lama tak dipakai sbb dah kecik dan bila abg nengok dia tidak pakai selipar, abg bg selipar dia yg awak tak pakai lagi sbb dah ketinggalan zaman. Terus abg bagi dia baju hujan yg dulu abg belikan utk ulang thn perkawenan kita, tapi tak penah skali pon awak pakai sbb warnanya tak cantik," kata Chot lagi. Chot menambah,

"Sebenarnya pompuan tu dah nak pergi tadi..."

"Habis, awat dia still ada kat sini?" soal bini Chot.

"Sblm pompuan tu pegi tadi.. dia sempat tanya... "Ada lagi tak brg lama yg tak pernah lagi diguna oleh isteri Encik?"

Saturday, November 27, 2010

kene tag lagi

aku kene tag tapi aku tak tahu menahu pon..haha..kelakar. tengs kepada enche kicap sebab sudi tag aku..hehe.laen kali infom yer..hehe. ni la soalan soalan yang ditanyer supaya aku jawab.nah.aku dah jawab.hehe:)


01. what's your middle name?
ira. sebab name aku intan 'ira' iranie.hahaha

02. how big is your bed?
single bed. tak kawen lagi.haha

03. what are you listening to right now?
lagu kat blog orang laen.tataw lagu ape:)

04. what was the last thing you ate?
malam tadi.makan nasi minyak.keropok lekor.fries.daging berger.puding koktail.sate ayam

05. how is the weather right now?
mendung.sejuk la.hehe

06. who was the last person you talked to on the phone?
abah.borak sal bile nak balik n aktiviti cuti nanti.hehe
 
07. what is the first thing you notice in the opposite sex?
handsome la.ape lagi.haha.indahnye ciptaan tuhan.
 
08. favourite type of food?
pedas paling penting plus my mom's cooking:)nyumnyum

09. do you want children?
of kos la.nak y chomeychomey..hehe

10. what do you drink?
semua yang halal?

11. fave holiday?
suke holiday! ke pulau yang cantek!

12. favourite season?
nak try winter please.:)

13. have you ever cried over a boy?
jujurnyer? penah la.hehe kantoi.

14. last movie you watched?
harry potter and deathly hollow.. part 1..
 
15. what books are you reading?
komik terlibat tak?
 
16. piercings?
yes.kat telinge.haha

17. favourite movie(s)?
semua muvie yang best:)

18. what are you doing before filling this out?
blogwalking and post entry baru
 
19. have you ever loved somenone?

mestila.remaja.kahkahkah.

20. are you hiding something from someone?
yes.so what?

21. first thing you thought about this morning?
nak bukak blog n tgk komen,chat, and followers.:).
 
22. favourite hangout?
sekarang dok kat muar,so lepak kat dataran pahlawan ,melaka.hehe
 
23. 3 things/persons you cannot live without?
family, frends and lappy

24. what are you afraid of?
katak.fobia kot.huhu
 
25. what are your nickname?
rara.baru dapat nickname ni.hehe
 
26. who would you tag?8 person

TERKANGKANG

Dua pelajar Kolej Perubatan bersiar siar kat bandar. Mereka terserempak dengan seorang tua jalan terkangkang-kangkang.

Pelajar A kata "Orang tua tu tentu mengidap Sindrom Petry" Pelajar B pulak kata " Tak lah, dia mengidap Sindrom Zovitzki" Mereka hampir bergaduh pasal hal ni. Akhirnya pelajar A kata "Apa kata kita tanya je orang tua tu?" Pelajar B pun setuju. Mereka pun menghampiri orang tua itu.

Pelajar A: Kami tengok pak cik jalan terkangkang, boleh kami tahu pak cik mengidap penyakit apa?

Orang Tua: Kamu fikir aku ada penyakit apa?

Pelajar A: Saya fikir pak cik mengidap sindrom petry.

Orang Tua: Emm... bukan.

Pelajar B: Kalau macam tu, pak cik mesti mengidap sindrom Zovitzki.

Orang Tua: ...pun bukan.

Pelajar A: Habis tu?

Orang Tua: Emm, sebenarnya aku nak kentut tadi... tapi terberak pulak dalam seluar... sebab tu la aku jalan terkangkang...

Friday, November 26, 2010

adikku

hari ini aku dapat satu mesej berbunyi 
" along, tepon angah jap.angah da dapat result" 
malang tidak berbau.aku dah tidur time tuh (tidur tengahari ye) hehe..
so sejurus selepas bangun jer.aku pon terus mendial nombor adik lelaki aku satu satunyer. hehe. ikuti perbualan kami dua beranak beradik: 

aku: hah,ngah dapat bape?
adik:haha..hang ingat angah tak dapat challenge hang ker? abah da gtaw hang dapat dekan.
aku:haha.hang dapat bape? gtaw la.
adik:angah baru check hari ni.angah dapat 3.00. oke la kn?
aku: pergh..oke giler kot. hang da la xpenah jawab soklan fizik addmath sume tuh. cayalah.
adik: haha.taw xpe.lulus semua.dapat 2a,yang laen b and ade 1 c. c untuk subjek ukur2.
aku:congrats la.memang terer la hang.hehe:)

macam tu lah sikit sikit aku cakap ngn adik aku tadi. 
adik aku ni name die iman.muhamad ikhwan iman berumur 18 tahun dan sedang belajar di politeknik kuantan jurusan kejuruteraan awam. sebelum ni die ambil perdagangan.so memang tak penah kot sentuh fizik la.addmath la.

so aku sangat risau bile die gtaw nk exam hari tuh.and lagi satu bile die gtaw die tak dapat jawab addmath. adoi. aku yang jauh ni rase tensen sebab takut die kene repeat paper. die baru je sem satu.oh sangat takut giler doe. haha. macam caring je aku kan? haha. setiap kali exam die akan tepon aku or aku yang tepon die untuk bgtaw yang die takut nak exam n betape susahnyer exam tuh. haha. 

tak sangke orang yang selalu gaduh ngn aku akan jadi rapat camni bile da besar. ermm.tak sangka iman da besar. hehe. tapi aku still tak leh yakin kat die lam buat ape ape pon. hehe.  tapi sekarang aku bangge ngn die. dy sangat hebat. hehe. die da buat macammacam untuk fight aku lam akademik. die mesej aku supaya aku pon dgr result die. die pon nak aku bangge ngn die. nak ibu ngn abah bangge ngn die. die rase tercabar bile aku dapat dekan. tapi sebenarnye die da buat yang terbaek da  lam hidup die sekarang. 
iman,i'm proud of you brother! hehe. congrats sayang! aku harap aku dapat jadi idol die untuk terus berjaya.so aku kene tingkatkan usaha aku dan jadi contoh untuk kedua dua adik aku. aja fighting! hehe:) 

ni la die adik aku iman mase die mulemule masuk poli.hehe:)

Thursday, November 25, 2010

dekan milikku

berkat usahaku yang tak banyak seberapa plus doa zikir beserta tawakkal dari aku, ibu, abah, family dan para sahabat juga pengajar aku akhirnya dapat mengekalkan dekan ku.cuma pointer aku hanya naik 1 je. dari 3.75 semester lepas dan semester ni aku dapat 3.76. oke je. alhamdulillah.da bersyukur sangat. giler ke hape kalau tak bersyukur? dah la jawab paper cam tah pape.kire naseb baek dapat dekan.haha. 

alhamdulillah jugak seramai 27 orang dari 49 ahli batch aku dapat dekan.and ade sorang ni dapat 4flat.memang solut habes la kt die.thumbs up k.umi! hehe.dy memang rajen gilergiler pon. 
tak macam aku.pemalas gilergiler.haha.thumbs down ira!

dan semua balak besties aku turut mendapat dekan. kepada leha, piqa, intan, yaya, atul, and syu congrats sangat sebab dapat dean list. aku tak sorangsorang dah. hehe. korang memang hebat! kepada mira n sueha. korang lagi la hebat. walaupon korang tak dapat dekan tak bermakna korang tak hebat.cuma belum ada rezeki,kita da berusaha tapi Allah yang menentukan hasilnya.so jangan rasa tersisih ke hape sebab korang tetap kawan a.k.a besties aku untuk selamanya dan insyaallah semester depan kita buat yang terbaek dan dapatkan dekan.oke sayang? go go chaiyok semua! hehe. 

kat sini jugak aku panjatkan rasa syukurku kepada yang diatas sana sebab masih bg aku peluang untuk merasa nikmat dunia.tidak menghampakan doaku dan Dia senantiasa ada bersama ku disaat aku memerlukan pertolonganNya.alhamdulillah. 

kepada ibu dan abah along nak cakap tengs sangat sebab tak penah putus asa bg semangat walaupon along suke men'down'kan diri sendiri.tengs jgk sebab tak putus putus mntk doa bg along berjaya. sayang korang ketatketat. 

kepada pengajar pengajar pon macam tuh jugak. tengs sebab walaupon aku selalu buat hal tapi diorang tetap percaya kat aku. aku still boleh berjaya walaupon suke tido lam kelas dan sangat nakal kt kolej.hehe. 

kepada besties aku ucapkan tengs sebab sentiasa ada ngn aku tiap masa time susah n senang.time aku tak tahu pape korang still ada n ajarkan mane patut.yang tak patut pon korang ajar jugak..haha..sokay.saranghae korang!

n kepada kumpulan 2/2009 iaitu budak batch aku ucapkan terima kaseh sangat sebab tanpa korang pon aku tak leh berjaya sampai macam ni. next semester kite buat gempak bg semua 49 orang batch 2/09 dapat dekan. oke? aminn.

last but not least.kepada geng blogger ku yang terchenta.tengs jugak sebab bg semangat tym nak exam arituh.ape? korang igt aku tak leh dapat dekan ke kalau keje men blog? haha. saje gurau. tengs ea korang.aku lg semangat nk buat blog pas ni.hehe:)

urm.tu jelah report cuaca hari ni. eh lupe.tadi ada sukan kat kolej. aku rumah hijau dan nak bagitaw rumah hijau menang doe. 1st time doe. haha. seronok dua ronok doe. aku ade juagk la sumbangkan sikit lam bola jaring, futsal ngn belon air beserta kerusi berirama.haha.oh tidak dilupakan aku antara penyokong tegar rumah hijau. gambargambar hari kejadian tak dapat diuploadkan lagi.next time ya.haish.hehe:)


Wednesday, November 24, 2010

esok?

ada apa dengan esok? esok result semua penat lelah peluh letih jemu bosan aku untuk sem 3 akan keluar. argggggggggggghhhhhhhhhhh..takot nyer. esok jugak kolej aku ade sukan. adeih. takut keluar result lagi dahsyat. tah la berape pointer aku sem ni. takut takut takut takut. kalau... kalau tak lulus cam mane? kalau ade paper yang kantoi cam mane? kalau tak dapat dekan  cam mane? kalau turun pointer cam mane? kalau.. argggghhh penat la pikir.. penyakit nerveous datang balik.. nak termuntah dah.. takot!

Friday, November 19, 2010

wah.award lagi.:)

haha..hepi dapat award.tengs to ana sayang sebab bg award ni..walaupon tak di tag lam entry beliau tapi beliau tag lam fesbuk.katanya intenet lembab.ahhaha. ta kesah la.tengs taw bg award. really meaningful..award ketiga saya..suke sampai melompatlompat semase maen bola jaring.ahha:)





cantek kan award ni..hehe..tengs ye ana sayang. hehe.saranghae.:)

boleh tak saya nak pass award ni? haha.. kepada sesape yang jadi follower saya.sile tekan right clik anda kat gambar award ni and copy and buat entry pasal award yang saya bagi ni kepada anda semua.haha.oke? boleh buat? bende senang kot. tak payah jawab soalan pape pon. just kalau betul lah anda sahabat saya.wajib buat.ade paham? hehe.. 

dan kepada sesape yang belum jadi and taknak jadi follower saya tuh kalau nak buat jugak dipersilakan kan.amatamat dialu alu kan oke.janji sapesape yang terbaca or sengaja bace entry ni.sile buat oke.paksaan.hahaha.no kompromi:)

sesape dah bace and tak nak buat.malas kawan dah.nama hang bedah.

mana satu pilihan anda?

amaran keras: ini bukan berkaitan sama sekali dengan parti politik.tidak berkaitan samada yang maseh hidup atau yang telah pergi meninggalkan kita mengadap Illahi.innalillah.

eh.tak de kene mengena ngan topik aku pada hari ni. sebab nyer aku nak bercerita pasal telur masin. korang pernah makan? suke? suke giler sampai tak boleh tinggal telur masin? or tak suke? tak suke langsung sampai tgk pon tak boleh? haha..macammacam kn pilihan hati korang kan..mesti da terpikir pikir kan lam kepalaotak korang sekarang kn? bagi yang berminat jelah. yang tak minat tuh kompem buang jauhjauh awan atas kepala korang tuh pasal telur masin.kan? betul tak cakap aku? 

hah.antara telur puteh dengan telur merah dalam telur masin tuh.korang prefer yang mane? haha..ade yang suke makan masinmasin so pilih puteh lebeh la..and ade jugak yang prefer lemak masin so mesti pilih yang telur merah ke oren ke tuh kan..haha..nyumnyum.

bagi aku? aku prefer yang puteh la..ahha..sebab aku rase yang merah tuh rasa dy macam laen macam jer. haha..macam berpasir je lam mulut aku.hahaha. tapi laen orang laen la pendapat kan..rambut sama hitam tapi lidah laenlaen kan.haha.so hows about you guys? which one?

sebenarnye aku baru lepas makan telur masin tadi dengan sambal ikan bilis dengan tempe dan tauhu. makanan dewan makan.nyumnyum:)

korang kenal tak telur masin?

oh wanita!

15 PERKARA YANG ADA DI WANITA TIADA DI LELAKI BACALAH WAHAI WANITA SEKALIAN!

1. Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis tersebut. lalu Baginda bertanya, “Ad...akah kamu menyembahyangkan mayat?” Jawab mereka,”Tidak” Sabda Baginda “Seeloknya kamu sekalian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat kaum orang lelaki.

2. Wanita yang memerah susu binatang dengan ‘Bismillah’ akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

3. Wanita yang menguli tepung gandum dengan ‘Bismillah’, Allah akan berkatkan rezekinya.

4. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah ( Kaabah).

5. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi.”

6. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utas benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.”

7. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat.”

8. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatit baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.”

9. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya.”

10. Sabda Nabi s.a.w. : ” Ya Fatimah setiap wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum kepadanya dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shiratul Mustaqim.”

11. Jika suami mengajarkan atau menerangkan kepada isterinya satu masalah agama atau dunia dia akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

12. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggu kedatangan suaminya dengan menunggang kuda yang diperbuat daripada permata yakut.

13. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.

14. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).

15. Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggembirakan kamu, jika engkau memerintahnya ia mentaati perintah tersebut dan jika engkau bermusafir dia menjaga harta engkau dan dirinya. Maksud hadis: Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.



share melalui fesbuk:)

Wednesday, November 17, 2010

terkorban

haha..giler kan..apedehal terkorban pulak harihari raye ni..ahha..hari raya ni bukan saja lembu ayam kambing kerbau itik biawak je yang jadi korban.aku pon termasuklah lam kategori tu sebab aku kene korban kan diri sendiri.sebab tak dapat cuti..si*t la.aku tak dapat balik rumah sebab panggilan kerja.tanggungjawab ku kepada bangsa agama dan negara.haha.kolej aku bg cuti sehari? mne datang nak balik pahang kalau cuti sehari je? adeih. pagi td abah tepon n rasa sebak sangat sebab ni first time tak balik umah beraya.dengar takbir raya lagi la. tak taw nak kate ape dah. nasib baek kt dewan makan kolej aku ade menyediakan nasi impit,lemang,rendang daging,kuah kacang ngn lontong.terubat la sikit.huhu.anyway anyhow anything aku nak ucapkan salam lebaran. selamat hari raya haji dan korban.salam eidul adha.maaf zahir dan batin.sape yang berada di muar sekarang boleh la jemput aku datang umah dy oke.haha.
selamat hari raya semua bloggers!:)

erk? tersilap upload gambar lembu ni pulak.sorry:)

Monday, November 15, 2010

award lagi:)

ermmm..sukenye dapat award..best la feeling bile dapat taw dpt award. macam feeling dapat pmr 9a.tak pon mase dapat dekan.haha..tengs kepada yang bagi award kali ni..hehehe.. cik timmy chantek! 
nk knl tekan sini la
oke..ni die award tu..

taraaaa (background music lady gaga-pokerface)



hehe..ni nak puji tuan empunyer blog ke blog dy yang chantek chomey gojes meletop boomboom pow tertarek menarek tuh?
p/s: saje je tambah bg bangge terlebih..hahaha

macam biasa la..kene buat samting.bukan free free je bagi award.lalalala~

wish for yg bagi award:
cik timmy sayang. saranghae.. tengs sangatsangat.. :)

seven things about me: 
ermm.okay.read this!haha

1.i am a girl who was born with two 'circle' eyes, one nose and many mouth.hahaha. thats mean im talkactive:)
2.1st daughter from three.
3. do like men.im not gay lesbo
4.full name:intan ira iranie mohd sukeran,you can call me ira or miss dotdot:)
5.i love to have friends.thats mean many friends,so,ta retireti nak jadi kawan aku?
6.man utd maniac.movies maniac.cameraholic.
7.will becaome a beautiful nurse with rockers voice i think.bla bla bla bla bla.

pass award to others:

dan juga kepada semua rakan bloggers sekalian alam. terimalah award ni ikhlas dari cik dotdot chomey.:)

Saturday, November 13, 2010

banana stories:)

haha..aku join lagi satu contest ni.haha..dah abes exam kn.so takde keje. luangkan kejap mase buat mnde ni.haha
haha. aku join contest ni dari blog banana stories. tekan sini taw nk join ke hape.hehe:)
soalan dy agak mencabar la jugak sebab tu aku nak hentam je ni.haha
jawapan dy NORITAH tu yang B. haha. betul ke tah la..hehe..hope2 betul la. oke.tu saja. tata.:)

menarek!

hai..da lame tak hapdate blog..sory ya sebab busy dengan exam prekse yang seminggu tuh..adeih..haha..rendu sangat nak hapdate..hehe.. arini nak bercerita siket. semalam lepas exam english yang aku merapu, dengan segera bersiap sedia nak balik kl. balik umah membe aku,yaya kat bangi. hehe. kitorang sampai umah lam kul 9 terus semayang n keluar bawak adek yaya pegi makan. after that anta balik adek dy,nurul balik umah sebab nak stdy for spm.hehehe..and kitorg? ape lagi merayap la..pegi alamanda tgk midnite. cadangnyer nak tgk cite unstopable tapi semua da booked. nyampah tol.haha. so antara cerite skyline ngn megamind je ade.. tuptaptuptap pikir pikir pikir lagi kitorg buat keputusan tgk cite megamind. pukul 12.15 am. mase tuh baru pukul 11.45pm.so tataw nak merayap merata mane dah..alamanda pon da tutup. sigh~ lepak la kt lua tuh sambil tgk kapel dating tgh tgh malam.haish..dunia. hahaha. oh ya,aku pegi bertiga dengan yaya and zatul. mase tgh lepak membe aku lagi sorang buat 3g sebab dia kat i-cty and nak menunjuknunjuk kat aku yang tak penah g.huhu. takpe.nanti aku pegi. hehe
bile muvie tu start kitorg pon tgk dengan happy nyer sebab cite tuh sumpah kelakar. best la! tgh tgh malam duk tergelakgelak.apedehal la..ade makcik tuh siap betepuk tangan kononkonon sokong kt megamind tu la.ade yang tergelak macam s***n..tapi memang kelakar n chomey la cite ni.hahaha. bestbest.abes muvie lam kul 2 samting. semua keluar n terberhenti kat satu tempat ni. nak taw kenape?
.
.
.
.
.
.
.
.

haha.sebab nyer alamanda da tutup. tapi kitorang atk bayar parking lagi. ade yang garu kepala.ade yang buat muka gelabah.termasuk la kitorang.ahha.kelakar giler.masingmasing ade yang tunjuk pandai kononkonon ade jalan lain la.ape la.ahhaha.. tapi alhamdulillah guardguard kat situ tgh buat round and bagitaw yang tak payah bayar.pintu parking dah bukak.keluar jer.hahaha.ape lagi semua buat muke hepi sebab tak yah bayar. lepas ni kitorang berazam nak g tgk midnite kat alamanda je.sebab tak payah bayar parking! yeay! 
tu jer nk cite..hehe. arini baru nak g tgk unstopable.ayuh!

award?

award ke edward cullen? haha. pelik pulak bila blogger yang baru meniarap ni dapat award.hahaha. tengs to my dear anis sebab bg award ni..hehehe.. 1st time kot. tak penah penah dapat. giler. macam tak percaye je.hahaha.
nak tgk award ape? ni la die..hehehe
chantek ke blog aku? haha.. teng ya sayang.. gembira rasa di hati ni..hahaha..

nickname yang bagi award
anis adek ipar:)

wishes for yang bagi award
tengs sayang.. ily taw..hehe..blog tak chantek pon mcm blog dy..hahaha..kankan?

enam artis yang diminati?
ermmm..
akon
taylor swift
shaheizy sam
farid kamil
lisa surihani
anne hathway

pass award ni kat blog y chantek

 sebenarnya nak bagi kat semua je sahabat bloggers yang laen..sume chantekchantek..hehe:)

Monday, November 8, 2010

gulengguleng

exam hari memang menghancurkan hatiku.tetibe terasa macam bakal malu je sebab takut tak dapat dekan lagi sem ni.aduh..sumpah takut. tapi tadi tengah online sebab malas bace buku,tataw nak start ape dulu untuk subjek esok.tetibe bukak fesbuk ayahanda terchenta.haha.hepi la jugak.haha. nak taw kenape? tekan sini:) haha..katakata semangat yang diberikan oleh bapa tersayang.hebat la abah.hehehe.. along sayang abah lebeh la..hahaha.and my mom pulak nak bertanding jugak nak kasi hadiah ape kalau dpt dekan.haha.taw beliau nak kasi ape? nak tolong bayar duet insurans..muahahaha,.tengs ye ibu and abah..sayang korang ketatketat:) saranghae:)insyaallah along akan buat yang terbaek dan bangge kan korang dapat anak macam along. all the best for me and my friends. chaiyok ira! dulu kan penah post nak orang laen bg semangat kat aku untuk exam kali nji.nah,dapat da semangat..yeay! tengs:)

Saturday, November 6, 2010

15 perkara perlu tahu

haha.arini nak inform semua 15 sebab sebab tak perlu menyukai aku.haha.pelik kan.tapi aku da bagi list ni so semua kene bace la.bace dan fikirfikirkan la.oke?.
  1. perasan chantek sangat.:)
  2. muke tak de la lawa sangat
  3. suare memang kasar habes tak macam pompuan..:p
  4. hidung tak mancung penuh enche jerawat
  5. gigi tak chantek.
  6. kedekut jugak la.bole tahan la.
  7. belagak.muke cam ni orang selalu kate belagak tapi xde niat pon.
  8. tak pandai bab belajar.sumpah ak tak tipu!
  9. tak pandai jaga hati orang lain
  10. tak pandai lintas jalan sorangsorang
  11. kuat makan dan tido je keje
  12. suke merajuk dan merajuk 
  13. gelak kuatkuat
  14. bersin kuat jugak sangat
  15. tak reti buat keputusan sendiri.anak manje
nah.kesemua 15 perkara yang perlu amek tawu sal aku supaya sesape nak kawan ngn aku kne berhatihati dijalanraya.tak suka sile blah.sape suke then, stay oke. :) i love you all..hahahaha
peace:)

Thursday, November 4, 2010

tikam belakang

sungguh gua tak menyangka sahabat gua sanggup menikam gua dari belakang.bukan setakat pakai pisau dapur tuh tapi parang hang tuah taw tak.adeih.gua memang bersedeh hati,berduka lara apatah lagi gua sedang menghadapi tekanan akibat ujian lesen memandu final exam gua yang bakal menziarahi gua tak lama lagi.


 yelah.mane tak nye.sedang gua mentelaah notanota pada petang di kelas sambil mendengar radiodotfm.tetibe henfon blackberry gua berbunyi sakan mendendangkan lagu lenka-trouble is a friend.nama yang tertera merupakan sahabat gua semase di matrik dahulu kala.sue atau nama penoh yang makbapak beliau kasi nur suhaida telah menelefon gua.apedehal?yela,tak penahpenah beliau menelefon gua sekian lama.


yang paling gua tak tahan apabila beliau menelefon gua bukan nak bertanya khabar ke hape tapi sanggup terus menerus menikam gua.aduhh.pedih hati gua disaat gua mendengar suara sahabat gua sorang lagi ada bersamanya.sha atau ayesha nama membe gua tersebut.suatu masa dahulu gua bersahabat baik dengan beliaubeliau ini.tiga orang ni mesti tersepit berkepit.tapi bila dah keluar matrik masengmaseng dah membawa haluan memaseng.sue di uthm dan sha di udm.masengmaseng dapat u di negeri masengmaseng.gua pulak terlepas jauh dari  kandang negeri gua dan ditempatkan di muar.


berbalik kepada cerita gua tadi,ruperupenya beliaubeliau ini kebetulan terberjumpa di kuantan.masakan tidak.sha melawat kakak nya manakala sue menziarahi bapa saudaranya di kuantan.jadi mereka pon berjalan berpegangan tangan bershopping berdating di tepi pantai melihat matahari terbenam katanya.gua rasa pedih ulu hati kerana mereka meninggalkan gua tanpa usul periksa.mereka hanya menelefon agar level phd(perasaan hasad dengki) gua meningkat dengan jayanya.


dan alhamdulillah berjaya.gua memang dengki matimatian.sumpa tak tipu doh.bukan ape,gua dah lame tak jumpe merekamereka ini.jadi gua rase macam kene tikam dari belakang la.yela.gua kat muar ni takde sape melawat.kalau ye pon muar takde ape nak dijalanjalan,ayuh ke melake.at least melawat la gua disini.huhu.sedeh gua.sumpah sedeh.tapi nak buat camne,gua telah ditinggalkan.gua taknak korang berdua mentag gambar pulak kt gua.siap la.akan ku cincang 28 badan korang!


papehal.gua nak bagitaw kat sini gua agak rendu r kat mereka berdua.tu yang sebenarnye.haha.hope korang rase bersalah lalu melawat gua disini.:)

Tuesday, November 2, 2010

terlupe

rase macam  baru lagi.memang baru pon.tapi baru tgk tadi.dah tiga bulan la bersame dotdot.wahhhh..tacing lak rase.huhu.dulu macam tataw pape jer.tapi sekarang boleh tahan la.sikitsikit ade lah.hehe.sukesuke.tak ingat dah entry pertame ape tah.haha.suke jadi blogger! and tens to semua yang support :P saranghae dotdot!

cerite exam kembali

adeih..dah nak exam.so,,please please please tolong la datang mood study.. boleh tak rase rase? haha..aritu dah lepas exam praktikal.fuhh..penyakit aku datang balik time nak exam tu.bilamana nak exam je mesti and wajib neves.kalau neves bese tak ape.tapi yang jadi masalah sekarang ialah bila neves mesti rase nak termuntah.sampai sakit perut,sakit dada.tolong la. exam minggu depan jangan buat pulak ye wahai perut.ingat lagi.hari tuh,puan pengajar aku dah risau giler sebab tgk keadaan aku.yela,betulbetul dah nk start exam and still nk termuntah. dah la tak keluar pon muntah tuh.apedehal.aiseh.nak bagi ubat? gua tak makan ubat la derr.tak reti telan ubat la derr. oke.gua tawu gua misi,so,what? haha.tapi tulah masalahnyer sekarang plusplus 100plus aku tak habes study lagi! what the h***?? tolong bagi semangat.

contohcontoh semangat ialah nak bagi aku hadiah ke kalau aku dapat dekan lagi? haaa...ataupon nak bawak aku keluar and belanje makan ke?? takpon belanje tgk wayang ke?? paling koman(senang) ;topupkan no aku ke?? hahaha..ade sesape tak, nak bagi semangat camtu kat aku? ade tak? takde sape yang sudi kah?? lalallalalala~ hopefully ade la..please.so aku akan semangat lebeh dari yang biase..hehehe:) kalaulah ade,,insyaallah peluang nak dapat dekan amatlah tinggi..hahaha.tak bangge ke korang rakan blogger korang cemerlang? mesti korang tumpang bangge sekali kan..ha,,cpt bg semangat!

Sunday, October 31, 2010

suamiku

 
Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

 Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili  api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:
............................................................................................................

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

            Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
            Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

            Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT  sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

            Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

                                                                                                            Love,
                                                                                                            Suamimu


aku dapat cerite ni from fb dan aku nak share..sangat chomey kot..hehe.
ni fesbuk die tekan sini

Saturday, October 30, 2010

hari ini

hop pertamo nop oyak siket la.buke nop banggo riak kow gapow tapi nop oyak hop qelate mene male ni.haha.nop maroh jugop bilo n.9 dok sumbak gol dulu.ado kow penalti pulop.tapi takpo lah.bereh blako la bilo qelate mene ekpom.haha.
gomo red warriors gomo!

p/s:saya anak orang kelantan jer..bahasa kelantan tak fasih lagi ye..hehe

yeay.alhamdulillah kelantan menang.sokong jugak la sebab abah orang kelantan.
man utd men lmbt ag.so nt lah tawu keputusan die.hope menang jugak.hehe.
go red devils go!
opppsss.terlebeh sudah.oke.esok exam praktikal.pepagi bute ahad ade exam.apedehal la. adeih.anyway.wish me luck my frenz!