followers

Sunday, October 31, 2010

suamiku

 
Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

 Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili  api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:
............................................................................................................

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

            Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
            Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

            Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT  sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

            Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

                                                                                                            Love,
                                                                                                            Suamimu


aku dapat cerite ni from fb dan aku nak share..sangat chomey kot..hehe.
ni fesbuk die tekan sini

Saturday, October 30, 2010

hari ini

hop pertamo nop oyak siket la.buke nop banggo riak kow gapow tapi nop oyak hop qelate mene male ni.haha.nop maroh jugop bilo n.9 dok sumbak gol dulu.ado kow penalti pulop.tapi takpo lah.bereh blako la bilo qelate mene ekpom.haha.
gomo red warriors gomo!

p/s:saya anak orang kelantan jer..bahasa kelantan tak fasih lagi ye..hehe

yeay.alhamdulillah kelantan menang.sokong jugak la sebab abah orang kelantan.
man utd men lmbt ag.so nt lah tawu keputusan die.hope menang jugak.hehe.
go red devils go!
opppsss.terlebeh sudah.oke.esok exam praktikal.pepagi bute ahad ade exam.apedehal la. adeih.anyway.wish me luck my frenz!

Thursday, October 28, 2010

ronggek!

aku rendu padamu.acehh.haha.entry kali ni hanya untuk rakan a.k.a sahabat a.k.a member yang paling saya sayang.semua kawankawan saya sayang tapi si dia ni sayang lebeh sebab dia sentiasa ade ngan saya walaupon sebenarnye dia jauh ngn saya.haha.yelah,saya kat muar.dia kat kuantan.bilamana saya berasa hati,rasa sakit menahan dari menangis,bilamana rasa susah lam kewangan ke,dia sentiasa ada.sumpah.takkan jumpa sahabat macam ni.dah lame tak berjumpa.last sekali saya dating ngn dia mase hari raye aidilfitri yang lalu.pegi raye bersama rakan yang laen.suke moment tu sangat.really miss awak. 

dear awak,nur hani amira ataupon panggilan manja ron.ada jugak yang panggil dia ronggek.haha..tak pon ronniey.hehehe.saya sayang awak ketatketat.bia awak mencarutcarut kat saya pon.yelah.saya mencarut balik kt awak kan.hehe.awak belanje saya makanmakan,topup and bila saya miskol awak mesti tepon balik.awak tawu saya ni kedekut sikit banyak.haha.
tapi yang kelakar bila saya share kredit ngan awak,awak mesti terkejut kan.macam tu jugak bile saya kol.awak mesti cakap "eh,ira tepon? bia betol?" haha.jangan la bagi nampak sangat saya kedekut.haha.

ohh.lupe nak bagitaw.ron ni kawan saya sejak dari sekolah menengah lagi.mase form 1 tak satu kelas.start form 2 satu kelas sampai la form 5.kelas akhir lak tuh.haha.takpe,integrasi gak kan.haha.muke kita asek failed addmath jer.haha.kelakar la time tuh.awak datingdating,saya datingdating.haha.lagi la kelakar.sumpah teringat sangat cerite zaman mudemude.pakai tudung labuh time tuh.orang laen da start tukar tudung pendek kite still tak tukar kan.cume abes sekolah baru tukar la.haha.tahpape kan kite.orang panggil awak tiang sebab awak kurus dan tinggi sangat.saya pulak orang panggil papan.sebab keding sangat.haha.tapi sekarang awak dah gemok.tapi saya still macam dulu.keding.ye,saya ngaku la.haha.tapi awak dah tembam giler.tapi jangan jadi macam fibo.takut tak kenal pulak nanti.fibo lak tolong la jangan kurus.takut tak cam.haha. (p/s:fibo tuh pon salah satu membe kesayangan saya) and satu lagi,awak tetap chomey di hati saya taw.hehe:)

walau ape pon.awak gemok ke.kurus ke.saya tetap sayang awak.awak sentiasa ada ngan saya.saya jer kadangkadang takde bila awak perlukan.awak selalu tak nak bagitaw bila awak sedeyh.bila saya taw pon dah terlambat.awak bagitaw saya lambat sangat la sayang.apedehal..haha.tapi bila saya yang menangis saya cari awak kan.dan awak selalu ada.tak penah awak takde.terima kaseh awak.

walaupon saya tak penah nak cakap betape saya bersyukur sangat dapat kawan macam awak.yela.malu la.nanti awak kate saya jiwang karat la.hehe.yang ni pon malu gak nak tulis tapi yela.malammalam takde idea nk update blog saya tetibe teringat kat awak pulak.hehe.sumpah saya rendu sangat.

tadi dapat cakap ngn awak pon saya hepi sangat. tapi bila awak tanya saya balik tak raya haji ni.saya rasa sedeh sangat.yela.saya tak dapat cuti.dem.saya baru plan nak pegi dating ngn awak.tuptup dapat taw bila saya cuti awak dah balik poli awak,ala.nape tak bertembung cuti kita?huhu.tak pelah.nanti saya suruh enche fibo sayang tolong hantarkan ke.haha.padan muka beliau.haha. teringat lak katakata fibo.kita mmg lesbo kan.haha.urmm tu je kot nak cakap.malu dah la.hehe.papehal,awak tetap sahabat dunia akhirat saya.saya sayang awak ketatketat ron!

hani ron and me! 
p/s:hani,jangan gelak gulengguleng pulak bile bace ni.haha.tacingtacing je taw.haha.nanti jumpe and ajak fibo sekali.hehehe.saranghae hani!
kepada fibo:pizza saya awak belum belanjer lagik.hehe..nanti ea.

Wednesday, October 27, 2010

ciri ciri wanita syurga

1. Bertakwa.

2. Beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya, hari kiamat, dan beriman kepada takdir yang baik mahupun yang buruk.

3. Bersaksi bahawa tiada yang berhak disembah kecuali Allah, bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya, mendirikan solat, menunaikan zakat, berpuasa bulan Ramadan, dan menunaikan haji bagi yang mampu.

4. Ihsan, iaitu beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah, jika dia tidak dapat melihat Allah, dia mengetahui bahawa Allah melihat dirinya.

5. Ikhlas beribadah semata-mata kepada Allah, tawakal kepada Allah, mencintai Allah dan Rasul-Nya, takut terhadap azab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya dan bersabar atas segala takdir Allah serta mensyukuri segala kenikmatan yang diberikan kepadanya.

6. Gemar membaca al-Quran dan berusaha memahaminya, berzikir mengingati Allah ketika sendiri atau bersama orang dan sentiasa berdoa kepada Allah.

7. Menghidupkan amar makruf dan nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.

8. Berbuat baik (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap haiwan ternakan yang dimiliki.

9. Menyambung tali persaudaraan terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang menzaliminya.

10. Adil dalam segala perkara dan bersikap adil terhadap seluruh makhluk.

11. Menjaga lisannya daripada perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah).

13. Menepati janji dan amanah yang diberikan kepadanya.

14. Berbakti kepada kedua-dua orang tua.

15. Menyambung silaturahim dengan keluarganya, sahabat terdekat dan jauh.

Tuesday, October 26, 2010

pesan ibu again

sebenarnya.my mom selalu bg nasihat.ye taw,semua mak macam itu kan.muahaha.tapi my mom yang sorang ni.mmg sorang tu je.beliau sgt suke bg nasihat.yelah.nk tgk anakanak jd orang berguna.haha.beliau cakap,setiap hari beliau akan bagi satu nasihat.tapi dah lame gak la beliau tak bagi.haha.sibuk katanya.i busy la darling.haha.itu yang di sms kan kepadaku.sejak dua tiga empat menjak ni,sejak jadi agen takaful ni.jarang benar dapat mesej macam tu.haha.tak pelah ibu sayang.hehe

harini nak share ngn semua orang.ye,kene kongsi kan ilmu yang ade. hehe. tentang solat.ye solat la.tak taw ke solat tu ape? dalam bahase kurang normal formal sikit,kita panggil sembahyang,semayang,blah,blah. dalam sembahyang kan kita ade rukun dia yang tersendiri.betul tak?malas nak cakap panjangpanjang tentang solat. masengmaseng dah besar panjang and dah pon telah diajar kat sekolah,dari sekolah rendah menengah sampai la sekarang still maseh nak kene ingatkan ke tentang solat? haiya.. haha.

berbalik kepada tajuk kita tadi, saya ustazah cik dotdot nak nasihatkan dan share sikit pasal tahiyat akhir.ye,yang last sekali. bila kita bace bacaan tahiyat tersebut,apabila sampai tang mengucap tuh,kita angkat jari telunjuk kite kan.dan ratarata kita semua akan meletakkan kembali jari telunjuk kita tadi seusai mengucap dua kalimah syahadah..betul tak? 

ha, kat sini saya nak bagitaw la,saya pon dapat dari my mom yang dapat dari ustazustaz.my mom selalu pegi kuliah agama dan akan menyampaikan kepada kami sekeluarga.so sekarang nak share lah ni. sebenarnya kita tak perlu letakkan kembali jari selesai mengucap tetapi kita hendaklah tunggu sehingga memberi salam. biarkan jari kita ditunjuk. 

raserase ade paham tak ape yang saya tulis? kalau tak paham boleh tanya. apa yang kita buat selama ni disebabkan ajaran orang tua duludulu.tapi sebenarnya inilah cara yang terbetul.okay? so,renungrenungkan dan selamat beramal! hehe

Monday, October 25, 2010

hari tu.

hari tu hangout mith my frenz besties..
hari tu kat melaka bandaraya bersejarah la kan.mane lagi..haha
tataw nk tulis ape.
nah,pic je bagi..okay?? haha..
best sgt tym nie walau pon kitorg bertiga je yang dapat hadir..
tens sgt kat yaya dan intan sebab teman aku..
sayang korang ketatketat..ngee~

yaya.intan.ira

charlies angels yang sgt chantek..muahaha

besar x root beer aku? ngee~

intan tersengih sebab kitorg celebrate besday dy..hehe

gorgeous yaya bersama 'diet'nya..haha

1st tym makan a&w..semua nak test! haha

nk try float dy..sedap tak?hehe

yaya tak kasi intan minum ke hape tuh?? haha


intan bersama large and float root beer..haha

yaya menghirup air cepatcepat.takut kene rembat..haha

curly fries yang tak berape curly.haha.

mamat a&w yang tolog snapkan pic neh..tens dik..hehe
three of us.sayang korang ketatketat.

muahaha..nilah bas tingtong y sgt peningkan kepala nak tido..haha

the best pic of the day!

my besties:intan dan yaya sayang.

intan,what the hell r u trying to do my dear??? haha

tibe di hadapan hostel penjara

walau penat still leh posing kan? hehe
amacam banyak tak pic.actually banyak lagi tapi takkan nk masuk semua..nanti ade orang komplain pulak..haha.aku mmg jenis tak upload pic kt fb..so kt cni la bnyk pic bersama yang tersayang..hehe..

anyway nak wish jugak kepada cik intan nadira a.k.a melati kuntum berantai, selamat hari lahir sayang.walaupun aku n yaya sambut awal sikit.xpe kan..hehe..anyway anyhow,aku sayang ko kuatkuat dan hopefully ko sentiasa happy,senyum,gelak n always remeber me..haha.jangan sedehsedeh n papehal im ur side.okay? luv u! happy besday again.. 

kepada cik yaya fauzi  aku pon sayang ko jugak.n tens sebab ade je ngn aku sem neh..sabar ngn pangai aku,kite jalan,makan,keja samesame.gelak n berangan samesame jugak.haha.sayang ko ketatketat taw..hehe.

disaat ku mencintaimu

Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta 
 

Sunday, October 24, 2010

saya blogger baru

ya.saya ngaku..haha..dah memang pon.nak wat cane..hehe..tapi dapat semangat baru nk teruskan berblog sebab enche ben ashaari follow saya.haha..sumpah happy..hehe. anyway.enche ben buat samting untuk kitorang si blogger baru.so,,tens enche ben..hehe :) 


blog enche nih byk tolong 'up' kan semangat saya untuk ber'blog'..hehe.. sesape xpecaye sile tekan sini la mane lagi! haha..oke? sile try tgk blog beliau.hebat..admire tol..hehe. so, saya harap lepas ni dpt jd blogger macam beliau.tapi xboleh jadi betulbetul macam beliau.so,jadi lebih kurang la..hikhik..tens enche ben! dan kepada semua yang sudi singgah kt pondok buruk blog saya nie..hehe..salam perkenalan semua dari cik dotdot comey!

Friday, October 22, 2010

dekanku!

saya nak dekan semester ni.tapi saya sangat malas.ahha.same cam status facebook.tak caye sile tekan sini .hah.caye dah kan.tulah. exam dah kt tepi dah.haha. exam is around the corner lah.camne lah.adoi lah. sabar lah. sangat paling termalas giler la sekarang. camne nak naikkan pointer.ade sapesape leh bagi tips. kalau boleh tips yang mudah dah la.sebab kan.saya malas.again,sangat malas dowh.ye,saya ngaku.haha.so kawankawan.tolong la bagi kesedaran kepada saya.buleh? please wake me up to realise that i should start doing my homework and studies for the exam that exactly at the corner.no more around but at the corner.muahaha.duhh~sigh* 

p/s:kalau hang tak dekan..malu habes wooo! so,study la!

baru ku tahu

ingin ku katakan betapa marahnya,betapa sakitnya hati bilamana adik junior buat hal pijak kepala.baru terasa macam mana dulu senior marahkan junior.haha.masih ade lagi edisi senior junior dalam kamus seorang jururawat.percayalah.fakta bukannya autar semata.

Thursday, October 21, 2010

pesan ibu

hari nie ringkas je post aku.ibu ade berpesan.alhamdulillah aku ade ibu yang mempunyai ilmu agama agak mendalam.ecehh.haha.banyak la pesanan beliau terhadap aku dan adikadik.hari nie aku nk share ngn semua orang.tentang wudhuk atau nama komersial dy air sembahyang.kan?

oke.ibu pesan kenape kite ta buleh panggil air sembahyang? sebabnye,nanti semua orang akan melakukan ambil air sembahyang bilamana nak sembahyang jelah.kan? haha.itu lah.so ibu nasihatkan aku dan aku sampaikan
pada semua bahawa wudhuk tuh penting sangat. 

kalau buleh,setiap pagi selepas mandi ambillah wudhuk.sebagai permualaan yang baru pada hari yang baru.
begitu juga ketika marah.untuk tenangkan hati kita.kita bulehlah mengambil wudhuk.insyaAllah berkesan.cubalah.aku da penah try dan menjadi.Allahualam.samasama kita mencuba.oke.

bagi yang wanita,datang haid bukan bermakna kita ta perlu berwudhuk. sebenarnye perlu kerana berwudhuk seolah olah melindungi diri kita.wudhuk juga buleh dijadikan sebagai mekap pada wajah kita.supaya makin berseri seri.sedap mata memandang.ta perlu mekap mahalmahal dan bercepuk kt muka.meloya je tengok.Allah dah bagi cara termudah dan jimat untuk jadi cantek.oke.

jadikan amalan berwudhuk sebagai amalan harian.dan pastikan seboleh bolehnya lengkapkan diri kita dengan wudhuk tanpa terbatal.sekiranya batal,ambillah wudhuk lagi.dan make sure juga wudhuk yang diambil mengikut piawaian yang ditetapkan uleh syarak.yeke.wudhuk yang sempurna la maksudnya.supaya ta siasia la wudhuk yang diambil.so,renung renungkan dan selamat beramal!

Wednesday, October 20, 2010

azam 20.10.2010

yer betul.aku punya azam baru.hari ni 20.10.2010.chantek tarikhnyer.aku berazam nak jadi blogger tegar dan cube untuk menulis blog dengan rajen nyer..muahaha..insyaallah..setelah blogwalking banyak blog arini,,timbul azam lam diri untuk jadikan blog sendiri setaraf dengan bloggerblogger yang laen.wish me luck! dan aku harap selepas ini,ramai yang dapat manfaat dari blog aku.bukan sekadar hiburan semata.insyaallah.terima kaseh semua!

akulah si penulis.akulah sang pencerita.akulah seorang blogger

nothing lagi

sebenarnye malam neh xdapat tido.
tapi rase nak hapdate blog membuakbuak.
arini da masuk 20.10.2010.
chantek gak kan tarikh neh...
hehe..
nothing to say.
baru lepas tgk cerite 
lagenda budak setan..
aku bg 4 bintang dari 5 bintang la..
oke la.
not bad.
suke farid kamil! 
muahahaha.
haha.tu jer nak cerite.
tata.nyte! 
p/s:semalam besday orang kesayangan aku. 
nur aida syuhada dan ku mas ayu.
haha..heppy besday sayang.
saranghae!

Thursday, October 14, 2010

melatah again

termelatah?bese bla tuh..haha.bese ke?banyak chantek kau! muahahaha. arini kerja shift pagi so so so pegi karok la petang td..haha..bertempat di gemilang kot name dy.haha.karok boleh tahan la banyak lagu gak la.haha bersamasam intan zarith dan yaya fauzi.haha.ajak orang laen semua beralasan.so sokay lah.hehehe.saje nak hapdate blog ngn cerite karok neh sebab ade lagi bende best dan kelakar yang terjadi.ahhaha.

seusai karok,,pergi menjengah kfc yang bertempiaran berhampiran walhal sebelah gemilang je..hahaha.so order xmeal regular je sebab kenyang jugak and then siap bungkus lagi berger yang ta makan tuh.haha..jimat.makan sambil mencuci mate melihat mamat apek cine yang sgt cute mute paling hensem lah.haha.ade lak sesi mangkuk hayyun yang tgh dating ngn awek dy leh senyum kambeng maenmaen mate ngn gua bile awek basuh tangan. haish..gilak punya olang la..stop.

after that. pergi ke astaka a.k.a supermarket la yang berhadapan dengan kfc tadi.nak lalu jejantas tapi kene nek lif seram versi cerite ala ala mr.bean devil tuh..baru leh jumpe jejantas tuh.malang nyer turun naek turun lagi pastuh naek balik tapi ta jumpe lagi jalan ke jejantas.hahaha so so so we all amek keputusan untuk melintas jalan raye yang terbentang luas indah pemandangan muar.haha.oke tipu saja! hahaha. we all pergi la shopping barangbarang dapur sedikit sebanyak gak la.menaympah.konon nak beli sikit jer..tapi..duet abes gak kene kuar kan.adeih.haha.perempuan kan.well.

selesai membeli belah shopping sakan ta engat dunie akhirat pastuh bawak la troli tersebut nak balik hostel.sedang nak turun escalator dengan troli? so buat muke manis masingmasing supaya pekerja astaka tuh bawak turunkan troli kitorang,haha..bilemane ade mamat sorang neh dengan machonye meng"offer"kan diri beliau untuk tolong..membemembe laen semua dok menganjing beliau sebab laju je nak tolong aweksaweks macam kitorang..haha.
whatever..tak semene mene..tibetibe...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
troli tadi terjatuh! habes semua barang kitorg.ape lagi,memang terkejut gile la..naseb baek ta beli yang berkacekace..kalau tak,,aku saman dah astaka tuh.hahaha.padan muke..muke kitorang bertiga,,jangan cakap lah..senyap jer tahan marah.haha.still curious ape yang terjadi kt barang we all.ahhaha. 
escalator tuh dimatikan saat dah terjatuh..and then membemembe enche tadi tuh pon datang tolong la kononnyer..siap cakap,,kalau ade yang rosak kita ganti balik ye..okey lah.naseb baek..haha.tunggu punyer tunggu escalator tak jalanjalan.ape lagi bising la suh cepat sikit bergerak. bile dah bergerak,,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 oh babi kau! dengan kuatnyer aku melatah.pehh..hebat tol..yela,escalator tuh bergerak n aku macam nak jatuh!..dah terkeluar semua binatang ternakanku.adoi..malu sioott..semua mamatmamat tadi gelak kt aku sebab termelatah bende paling best.yela,pakai dah abes sopan tapi melatah,,tak tahan..oh babi kau yang terkeluar hari neh? rupenyer tukang yang on kan escalator tuh dah menjerit pesan suruh pegang kuatkuat,tapi kitorang xdengar kot..ahha..sumpah.macam final destination dah aku rase time escalator tuh start gerak..haha..tapi lepas tuh,,kitorang sampai hostel tak berhentihenti gelak..zarith kate sampai nak koyak pipi die.aku lak ase macam nak tercabut rahang gigi aku.haha.sampai sekarang still igt mende kitorg buat.haha..fun fun! haha. nyway sangat best.haha..sronok sengat sesangat.haha.. sok kuar lagi! jom reramai!

p/s:jangan tiru aksi ini di rumah.

Sunday, October 10, 2010

aku punyer pasal lah


manchester united.haha.ape tuh.kelab bola.bola ape?haha.kepada pompuan, memang ramai yang tataw satu ape pon.ade yang taw pon sebab player dy hensemhamsat r.oke.tu dulu je tym kegemilangan beckham ngn ronaldo.tapi tak dah sekarang.haha.disebabkan pompuan jenis yang macam neh la,sesape minat manu(singkatan kepada manchester united), guysguys mesti pikir sebab  minat sebab hensem.yela, mane tak nye,bile tanye knl sape lam manu? cristiano ronaldo bin ferguson.memang la.ronaldo magkuk tuh dah xde tp still sebut dy player manu lagi.apedehal.adeih.sebagai fans manu neh,aku geram gak bile kne tuduh macam itu.panas jugak hati.haha.tapi bile orang tanya aku minat sape,,haha..of course la cik abang botak wayne rooney kita.hahahamase tuh,ramai gak la shock terkejut saket jantung sebab aku syok kat player yang huduh muduh tersebut.haha.jap.


haha.padan muke sape ta minat dy neh.tgk la muke dy.haha.aku suke stail dy maen walaupon dy neh terpalingsangatlah bekeng a.k.a bengis.haha.mate dy lawa giler n muke dy pure british.haha.stop sal dy. 


ramai ingat aku pon same cam gurls yang laen.minat sebab hensem.baek aku minat arsengal arsenal macam tuh sebab arsenal lagi ramai players hamsat r.nasri pon comey gak.haha.oke. ta de kne mengene pon.haha.chelsea pon ade tapi tetap ta suke chelsial chelsea!haha.liverfool liverpool pon ade gak yang hensem kot.haha..sorymory kawankawan.ngee~ramai gak nk test aku bile cakap suke manu neh.haha.mesti akan tanye sape lagi players manu.tahpape nyer soalan la.senang je aku jawab.ahha.bile dah jawab.ternganga masengmaseng.tutup mulut tuh.yer aku kenal semua player manu.cuma sekarang dah ta leh tgk game dy.yela.kt cni ta de astro la sayang oi.

contohnye, aku kenal nani,scholes,berbatov,vidic,ferdinand,brown,van der sar,gigs,owen,neville,oshea,park ji sun,rafael,fletcher,corry ngn jonny evans,macheda,gibson,and paling aku tawu,,sir alex ferguson lah.haha.yang laen tuh aku xigt dah.haha.sorymory again.ngee~


ye aku ngaku.aku start minat pon sebab david beckham yang superdupertriple hensem giler vavi terer plak tuh.haha.tapi aku minat dy bukan sebab hensem jer.satil stail dy maen n corner kick dy memang gempak abes cun melecun giler.haha.start drpd tulah,aku minat manu sampai sekarang dan takkan berpaling lagi.hahaha.tambahan lagi,bapak aku pon mempunyai minat yang sama dan beliau lah yang banyak membantu aku lam meminati dunia manu neh.ahhha.yela.ariari nak tgk game bola jer.ta lepas nk tgk cte laen.terpakse la tgk manu lawan.lastlast terbit la rase cinta kepada manu.haha.da knl sorangsorang players manu neh.rase sgt best bile tgk.ahaha.siap pernah nanges tgk game manu.mane taknye.dah minit tambahan,boleh lak pihak lawan bg gol seri.cam siotttt!haha.yang palingtersangat happy kan aku ialah bile menang and barubaru neh,aku predict game malam tuh berbatov wat hatrik(tiga kali berturutturut sumbat gol lam satu game) and sumpa! mende tuh terjadi kot! giler bangge siott. n sekarang berbatov da jadi player of the month.haha.bestbest.





ni lak pic koleksi aku yang aku bawak g hostel.haha.mafla ke shawl ke hape tuh gift from my brother,iman.tens sayang.hehehe.sedang mengumpul lagi.barangbarang laen ade kt umah la.haha.
papehal memang xminat team laen tp still tgk gak la bg mngutuk membe laen.muahaha.walaupon asyek seri dan hampir kalah,,i'm still your fans! bilemane menang or kalah pon,red devils still in my heart.oke.go manu!go!

ni ade cendermate untok diri sendiri.haha.nak tgk pon boleh.haha.



omg!omg!omg!subhanallah.hensem kan beliau>adeih.taktahan dowh.haha.
kepada sesape yang menyampah kt manu tuh jgn la terase ngn ape yang diperkatekan oleh aku terhadap teamteam yang korang sokong tuh.sebab mnde yang same gak korang kutuk manu kan.haha.fair kan.? tawu dah.lalalala.malam hampir tua.so,nak tido dulu.sok nak jenjalan.tata.:)nunyte..

Saturday, October 9, 2010

lima perkara

5 names that friends call
1. INTAN *haha.weird lak rase.tu name schoolmate mase darjahdarjah panggil.
2. IRA *most common people called me
3. IRANIE *haha.nie bile membemembe tgh marah, ira nie!
4. INTAN IRA IRANIE * thats my full name,chantek kan tapi cikgu je jerit tym  xdgr bile dipanggil.hahaha
5.ape lagi,owh. RARA * the latest name i've got kat kolej n now dah disebarkan melalui fb.damn.semua dah panggil aku rara.adeih.haha

5 most important dates in your life
1.5 May *birthday aku yang selalu aku pakse untuk semua igt!haha.
2.urmm.besday ibu 2 oktober.
3. abah nyer besday 2 may...
4. 3 mac 2010*hah,mende neh? haha..ade la..
5. ........tah la.banyak sangat la..haha

5 things you have done yesterday
1. kerja kt wad 6.sangat busy.mcm tah pape pon ade.
2. tepon abah *nak gelakkan die sebab ade orang tag gambar tym mude dy kt fb.haha
3. facebook*bukak kejap pastuh bosan.
4. bergelak ketawa *dgn yaya,ainab n zarith berimaginasi tentang final destination berlaku di muar.hahaha
5. tido awal gile semalam

5 ways to be happy
1. FAMILY* of course la kan.
2. MAKAN*sebab selalu lapar je.
3. HANGOUT dengan kawankawan sambil gelak and kutuk orang.orait pe?
4. RAYA DUIT BANYAK. *fakoff la.happy bile dapat pakse orang kasi duet raye.haha
5. SHOPPING* bile ta de duet pon shopping..huahua

5 gifts you would like to receive. sempena birthday ke? hikhik
1. Birthday Cake. * mestilah.bukan senang nak makan cake unless ade besday sesape kan.?
2. kereta suzuki swift wane merah hati*tengah memujuk ibu neh.haha
3. lappy baru.*sumpa! really need it rite now!haha
4. teddy bear besar punye!*jeles k.leha dapat yang 2.5 meter punyer.haha
5.actually,dpt wish besday pon cukup la.sape xwish tuh.beware! ciap la.

5 favourite hobbies
1. Sleeping. *wajeb!
2. Fishing makan.*activity daily life tuh.
3. drawing.*hah,neh tym ngantok lam kelas,mesti siap banyak lukisan.haha
4. Tgk movie*anything, xkesah la cerite ape.haha
5. Chelsea Football Match only. bergambar* sebab i am a camholic.haha

5 places you want to go for vacation
1. Jepun*sebab dulu belaja bahasa jepun..haha
2. Switzerland *salji wow!(setuju)
3. manchester united*nak jumpa alex ferguson suruh dy jgn mkn chewing gum dah.dah kene kutuk dah plus dapat jumpe players aku!yeay!
4. Korea*sebab nak jumpe laki hensem la!
5. dalam malaysia pon xabes lagi..so abeskan dulu la!

5 favourite drinks
1. Aer tembikai.*tataw nape.sedap kot.
2. cool blog*sape penah ase mesti suke.
3. pepsi*what ever
4. milo ais*lepas balik kerja mesti rase nak minum aer neh.tah la!
5. twister orange*wajeb beli untuk stock ketike dahaga!

5 things you always found in your room
1.katil.*haha.macam memanggilmanggil je nk suruh tido.
2. loker la.pe lagi*tak kemas.haha
3. spender baju tak berlipat lagi..adeih.bile nak lipat.
4. charger berselerak atas katil aku.
5.teddy bear aku terpenyek.haha

5 favourite clothes colours
1. hijau*xminat pon kaler neh tapi belambak baju kaler neh.
2. hitam*hitam itu menawan
3. putih*putih yang suci
4. pink*seluar tido
5.kuning*ade la jugak

5 favourite bands
1.xde la.so sorry.maen dgr jer.
2.uurrmm.sumpah ta de!
3.la..kan da cakap xde!
4.tak ade!
5.awat xpaham bahasa neh! ta de,ta de la..adoyai.

5 favourite people
1. family
2. besties
3. man utd players
4. orang hensem la
5.david beckham.

5 hangouts
1. dataran pahlawan*tgk wayang
2. wetex mall*sebab xde tempat laen dah kt muar neh
3. lam bilik tv hostel aku*lepak dan jd raksasa
4. atas katil*tmpt tido dan on9
5. library*bace buku.haha.bohong!

5 person you love so much
1. family of course
2. besties again
3. mr.iranie
4. SRK
5. diri sendiri la!

5 reasons you answer this survey
1. ide pakse
2. bosan
3. xde idea nak hapdate blog aku
4. malas bersiap g keje
5. xngantok dah sbb baru bgn tido.haha

Lastly please tag 5 loser. ( bapok jangan kira )
1. maisarah.
2. akeep conteng.
3. anis aku gadis.
4. cheq mimi.
5.sayda omar.

Friday, October 8, 2010

thank you Allah

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Thursday, October 7, 2010

ceriteraye


finally.samompia sampai juga hasrat aku nk berceloteh dan bercerite tentang perihal raye aku..haha.
gile lembab.
nak abes syawal baru nk cerite.
.who cares? 
ade aku kesah? 
hahaha.nasib le..
venue : umah wan a.k.a atok aku
org kedah panggil wan for atuk lelaki meanwhile tok for nenek pmpuan.
date : 1 syawal 
time : selepas sembahyang raye kot
 ajk : cucu menantu anak pak haji harun

gambar cucu sahaja y cantek menarek sebab terdapat 6 jejaka y semestinya xhensem apatah lagi macho seperti yang diperkatakan uleh mereka tetapi terdapat 2 gadis y sgt hot cun habes giler2 comey hingga ta dapat dipertikaikan lagi. 




oke.tipu saja!

1 syawal yang lalu agak terkilan sebab ta dapat pegi menjengah eh,menziarahi kubur arwah tok (spt y tlh di informkan td siape)

maaf,tok.along ta dpt tgk tok sebab hujan lebat sgt arituh.nk pegi sebab da lme ta tgk tok.
tapi nk wat cmne.
hujan lebat.
tapi along sedekahkan alfatihah untuk tok.

oke.stop cerite sedeyh sal tok.nanti nanges lak..hee..

 oke. cerite sal raye.
betolbetol cerite raye.
raye ngn family adalah yang paling indah.paham?
haha.sumpa ta tipu.
kalau ta de depa semua.
tataw la cne nk menghadapi raye.
poyo kn? 
kalau cousincousin aku dgr la kembang sampai koyak kaen pelekat la jawabnyer.
haha.giler indah.

selekeh x sepupupupu aku neh?
 yang berbaju hijau adalah yang paling tua dan paling pendek:
nazarul firdaus
sebelah dy transformasi dari gemok ke kurus:
amir izzuan
y gelap kurus tuh berbaju coklat adik aku:
ikhwan iman
next to him,bebaju raye tahun lepas plus kaen pelekat jugak:
nazarul firzrien
y gemok bebaju biru tuh:
amirul iqbal
dan y last sekali transformasi dari pendek ke paling panjang plus paling mude:
iqmal syafiq

oke.turn gurls lak!


         di sebelah sane berwajah manis:
najwatul fatihah
di sebelah sini y sgt chantek comey neh lak aku la:
intan ira iranie
haha..
cukup da ke segala bagai sepupu aku ha?


belom la..geng anaknak kecil belum ade lg la..haha
so..nk cerite ke kesah mereka?
xperlu la.haha

  pagipagi selepas semayang raye,kami anakmenantucucu semua beratur 
nk salam cium tangan mntk duet raye dgn wan.
masingmasing siapsedia prepare skrip panjang dan touching,meleleh.aucchh.haha
 nk tawu sebab ape? sebab sape yang boleh buat wan menangis dan tacing,leh dpt duet raye yang banyak.haha.


tipu je.dapat same jer.haha.
raye tahun neh dpt sikit je duet raye.sebab kasi skrip yang same,fair,adil saksama kepada semua sedaremara.haha.bagus kan?


pepagi lepas semayang raye sudah.salam cium tangan un sudah.so kami beramairamai pegi panjat bukit.oke tipu.pegi ke tempat perkumpulan ahli blok.
FYI:tempat tuh merupakan tempat semua org kampung yakni ahli blok(bukan blok mcm pangsapuri tuh tapi blokblok yang tebahagi di felda sahaja) berkumpul.tiada lagi ziarah beramairamai dari satu rumah ke rumah yang laen kerana terdapat permasalahan apabila rumah yang terakhir tidak laku makanannya.haha.
so,di tempat perkumpulan itu,terdapat macam umah terbuka la.semua makanan dari setiap rumah akan diletakkan atau dihidangkan untuk orang ramai.so tiada lagi masalah makanan ta laku di hari raya.haha


tapi kali ini aku dan kaum kerabatku tidak makan sepuaspuasnye sebab nak makan kt rumah sendiri punyer.haha.ala,macam lam iklan tuh.
"mari makan,,xpe..dah kenyang"
hahaha.dengan segera jer kitowg balik umah wan n makan nasi tomato,sup tulang.rendang daging,rendang ayam,ketupat,lemang dan kueh muehan yang telah disediakan oleh makmak sedare sekalian.hahaha.seronok.


apabila sudah kenyang.kaum lelaki bergerak ke masjid untuk sembahyang jumaat.manakala aku ngn sepupu tadi masuk ke bilik untuk beradu..huahuahua.
sedar ta sedar pukul 3 bangun untuk sembahyang zuhur dan segala bagai rakanrakan pon datang.haha.penat layan karenah masingmasing.tapi yang pasti amat seronok dapat bertemu kembali rakarakan taulan.

bermula raya pertama sehingga raya ke enam,masih lagi sahabatsahabat berkunjungyela,raya ke tujuh aku da balik muar.haha.
sehinggakan ade yang datang raye waktu malam.itupun dengan lima buah kereta.amboi.letih layan tapi semua tu memang satu kenangan yang tidak dapat aku lupakan. ada juga aku ke rumah kawanku yang len.sampai malam jugak.haha.duet raye daripada kawankawan pon boleh tahan.dalam 30ringgit jugak la aku paksa dapat.tens korang dtg umah aku.len kali datang lagi.jemputjemput.hahaha.sayang korang!

       

selamat hari raye walaupon da lepas.nanti raye haji,jemput datang rumah aku taw semua!
pic ini xde kenemengena pon.saje letak.haha:)

 



















Wednesday, October 6, 2010

you are paid to study?


haha.lawak kan jenaka yang diugut kepada kami.adeih.oke.fine.memang.we were paid to study.pergh.bab suruh study komain lagi ckp camtuh.tapi hakikatnyer.no money for us! cam siot.dah bulan 10 tp bayang, bau duet elaun haprak pon tadak! hampeh. dah nak kebulur dah neh. tp suruh stdy macam suruh perang je. but no payment? so,xyah study la kan?hampeh. sumpah.kering gile dah neh lam akaun bsn aku.topup pon terpakse berjimat yang atok aku kasi.huhu.sedeyh nye la.macam org susah lak.kais pagi makan sandwich,kais petang makan mcd.adeih.susah la cam neh.kalau semua kolej laen xdpt xpela.neh kolej aku je yang xdapat.penat ah camneh.nak suruh blaja bg la elaun.tp ini x.duet xdapat pon.xpaid la camtuh.xstudy la kitorg.naseb la.padan muke.haha.


.................................................................................................


lagi satu hal.time ta de duet camneh la dy nak wat hal.nk spotcheck la.mende la.tah pape.cam siot jer. dah spotcheck wat bodo je ta pe.ni tak.rampas barang pastuh suruh bayar.taktik nk gune dwet kitorang la tuh.arggghhhh..benci tol.sioottt..bencibenci.menyampah!dwet xbg pastuh mntak dwet plak.tahpape.duet nak makan pon xde,suruh bayar duet ramapasan lak.aishhh..sabar jela.dpt admin cmneh.adeih.
aku nak wat camneh la.haha.senang hati aku.haha.